image001Opnieuw Duurzame Markt Oudewater

Dit jaar zal op zaterdag 13 oktober opnieuw een Duurzame Markt worden gehouden in het centrum van Oudewater. Dat wordt inmiddels de vierde editie van een inspirerende, informatieve en ook gewoon leuke markt. Het doel van deze markt is om duurzaamheid in de breedste zin van het woord onder de aandacht te brengen. Er is nog veel te leren en te ontdekken op het gebied van duurzaamheid. Want vaak willen we wel meer doen aan duurzaamheid maar de vraag is dan vaak; “Wat past bij mij en hoe pas ik het toe in mijn eigen leven en huis.”

Veranderingen in bijvoorbeeld ons koop- en leefgedrag hebben vaak ook veel tijd nodig. Daarom blijft het belangrijk om goed geïnformeerd en gemotiveerd te worden op het gebied van duurzaamheid. De Duurzame Markt Oudewater (DMO) wil daar graag een steentje aan bijdragen. Deze markt wordt in samenwerking met de gemeente georganiseerd. De organisatie is momenteel druk doende om bedrijven en duurzame initiatieven te benaderen om zich te presenteren op de Duurzame Markt Oudewater. Bent u / jij ook zo iemand die duurzaamheid vorm geeft in je bedrijf/ diensten of op een andere manier laat zien hoe je duurzaamheid toe kunt passen in je leven? Dan nodigen wij je uit om je te melden bij de organisatie van deze markt. Elk initiatief, product of innovatieve gedachte willen we graag een plek geven op de DMO. We willen er met elkaar een inspirerende markt van maken.
Meldt je via duurzaamoudewater@gmail.com

10.00 uur Start duurzame markt

Livemuziek van Kleinbandje

11.00 uur Let’s do it kids

Spannend poppentheater met knutselworkshop

12.00 uur Livemuziek van Kleinbandje
13.00 uur Let’s do it kids

Spannend poppentheater met knutselworkshop

14.00 uur Livemuziek van Kleinbandje
15.00uur Let’s do it kids

Spannend poppentheater met knutselworkshop

16.00 uur Einde markt
Duurzame Markt Oudewater | 13 OKTOBER 2018
Dag van de duurzaamheid
0
0
0
0
Dagen
0
0
U
0
0
Min
0
0
Sec

Er zijn mensen die ervoor kiezen om met het terugdraaien van de thermostaat en met het licht van een tl-balk energie te besparen. Op deze groep richt het Energiecafé zich niet. Dit Energiecafé gaat over besparen met behoud of zelfs vergrootten van comfort. En dat met een investering die binnen afzienbare tijd is terug te verdienen.

In het Energiecafé vertellen vakmensen op het gebied van isolatie over alle mogelijkheden van vloer-, muur- en dakisolatie. Zij geven tips over wat zelf gedaan kan worden en advies wat te doen in uw specifieke situatie. Over winst gesproken: een spouwmuurisolatie bespaart zo’n 300 m2 gas en de investering verdient zich in zo’n 4 jaar al terug.

Verlichting is een ander onderwerp dat in het energiecafé wordt belicht. Wie nog denkt dat LED verlichting een fel en hard licht verspreid wordt bijgepraat over de nieuwe generatie LED lampen die een prettig en warm licht geven. Met een verbruik van een fractie van een normale lamp en een levensduur van 4 keer zo lang als een spaarlamp is de investering in een LED lamp al na 3 jaar terugverdient.

Energie besparen …

goed voor het milieu en je portemonnee!

Energie besparen begint met het bewust worden, dat we met z’n allen teveel energie gebruiken en daarmee onze omgeving en onszelf te kort doen. Energie besparen is goed voor het milieu en je portemonnee! Op 29 november gaan we het er over hebben samen met vakmensen/specialisten, die kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn, hoe je het meest kun besparen en wat je daarvoor zou kunnen doen. Ook zullen er Oudewatenaren aan het woord komen, die ervaring hebben met energiebesparing. Zo vertelt ook ‘je buurman’, wat er kan worden gedaan en wat dit zo al oplevert.

Energiebesparing kan worden bereikt door het huis (beter) te isoleren. Dat heet na-isolatie. Het laten volspuiten of volblazen van de spouw met minerale wol of polystyreen parels is een vorm van na-isolatie die door de vakman wordt uitgevoerd. Dat geldt in mindere mate voor vloerisolatie. Het isoleren van hellende daken, vlieringvloeren en bijvoorbeeld CV-leidingen kan ook zelf worden uitgevoerd.

Naast na-isolatie, het dichten van kieren en naden is er veel te besparen door het gebruik van LED lampen. LED lampen gebruiken een fractie (zo’n 5%) aan energie in vergelijking en geven tegenwoordig een prettig warm licht. Bovendien een stuk in prijs gedaald, een goede investering dus!

Succesvolle Zonnepanelenactie

Naast energie besparen kan je ook goedkoop energie opwekken, door middel van zonnepanelen. Voor de zomer hebben we met een enthousiaste groep mensen hier voor een succesvolle campagne mogen afronden. De bijeenkomsten in het Zalencentrum trokken maar liefst 122 geïnteresseerden en de website van Energie Oudewater met de aanbiedingen was met meer dan 1.000 bezoekers, erg in trek. Dat resulteerde in meer dan 100 offertes en ruim 70 kopers! Ook duurzaamheid is energiebesparend, wat ook bleek tijdens de leuke en geslaagde 3e Duurzaamheidsmarkt van 14 oktober. Energie Oudewater richtte zich daarnaast ook op lokale bedrijven, om samen te komen tot energiebesparende maatregelen.

Inschrijven nieuwsbrief

Naast de informatie van de vakman is er in het Energiecafé ook alle gelegenheid voor tips en adviezen van het publiek.
Woensdag 29 november a.s. bent u vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Zalencentrum.