Gas besparen

Een lagere energierekening én een beter milieu.

Gas besparen door in de kou te zitten is niet nodig!

Gas is de belangrijkste energiebron van Nederland. We halen het uit onze eigen bodem onder land en de Noordzee. Maar dat gaat veranderen, want er gaat veel minder gas opgepompt worden uit het grootste gasveld van Europa: het Groningenveld. Dit veld voorziet nu nog de helft van het aardgas in Nederland. Gas besparen is dus een hot item!

De overheid wil het gasverbruik verminderen door onder andere de gasprijs te verhogen en subsidie te geven op warmtepompen. Maar grote maatregelen als het isoleren van je huis of het kopen van een warmtepomp kosten (tien)duizenden euro’s. Veel mensen kunnen dat niet betalen, maar worden wel geconfronteerd met hogere energiekosten. Zijn er alternatieven die je helpen gas te besparen maar niet teveel geld kosten?

Bekijk hieronder een aantal tips om gas/geld te besparen!

energie bespraken energie oudewater

Wist je dat met een aantal simpele ingrepen de hr-ketel zo’n 20% gas bespaart? In veel huizen staat de ketel afgesteld op fabrieksinstellingen. Dat is voor de meeste woningen veel te hoog en kost extra gas.

Ook blijkt dat bij het overgrote merendeel het warme water van de cv ketel niet goed verdeeld wordt over de afgiftepunten zoals radiatoren. Daardoor moet de ketel extra gas verbruiken om toch alle kamers warm te krijgen. Dat kost in een rijtjeswoning zo’n € 200 meer aan gas dan nodig per jaar.

Installateurs doen hier meestal niets aan; zij hangen alleen de hr-ketel op maar stellen niet het cv-systeem goed af. Maar in een aantal gevallen is dit zelf op te lossen op een makkelijke en goedkope manier!

Bespaar € 175 – € 400

Kosten: maximaal paar honderd euro

In veel huizen staan radiatoren. Die geven warmte af aan de ruimte. Hoe hoger de temperatuur van het cv-water, hoe meer warmte de radiatoren uitstralen.

Zowel naar de kamer als naar een muur of raam achter de radiator wordt warmte gestraald. Via een ongeïsoleerde muur verdwijnt veel warmte naar buiten. Door radiatorfolie achter de radiator te plakken kun je de warmte-uitstraling tot 96% verminderen. De warmte wordt dan alleen nog maar de kamer in gestraald. Ook bij geïsoleerde muren en dubbel glas kun je gas besparen door gebruik te maken van radiatorfolie!

Bespaar € 75

Kosten: enkele tientjes

De hr-ketel produceert warmte, maar deze energie moet naar radiatoren of andere verwarmingstypen gebracht worden. Dat gebeurt via de cv-leidingen. Maar deze stralen warmte uit. Onderweg naar de radiatoren koelt het warme water dus af.

Leidingen van de cv lopen vaak meters door koude, onverwarmde ruimtes. Daar gaat veel warmte verloren. Je kunt gas besparen door de leidingen in deze ruimtes te isoleren. Dit is heel erg makkelijk zelf te doen en bespaart tot € 2 per meter.

Bespaar € 45

Kosten: enkele tientjes

Ramen en deuren die niet goed sluiten, laten veel koude lucht binnenstromen en warmte ontsnappen. Ook via de brievenbus komt veel kou binnen. Met eenvoudige en goedkope middeltjes kun je deze kieren dichten en gas besparen.

Bespaar € 35

Kosten: paar tientjes

Douchen doen we elke dag. Om onszelf schoon te houden en om te genieten van het aangename warme water. Blijf vooral lekker douchen, maar denk er eens over na om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Deze laat de helft minder water door dan een standaard douchekop.

Omdat deze douche minder water verbruikt, hoeft er ook minder water opgewarmd te worden. Dat bespaart dus gas! Een zuinige douchekop kost niet veel maar met twee personen bespaar je er wel al € 70 per jaar mee!

Bespaar € 70 – € 140

Kosten: vanaf 15 euro

Radiatorventilatoren zijn relatief nieuw. Deze kleine ventilatortjes zorgen ervoor dat de warmte uit je radiator (of convector) sneller verspreid wordt. Daardoor kun je sneller je kamer verwarmen. Ook voelt het een stuk comfortabeler aan.

De radiatorventilator is niet heel goedkoop maar kan wel behoorlijk veel besparen. Wist je dat de helft van je gasverbruik nodig is voor het opwarmen van je huis in de ochtend? En dat de radiatorventilator tot twee keer zoveel warmte uit je radiator kan halen?

Als het goed uitpakt kun je er tot € 100 mee besparen. Je kunt ze eenvoudig wegwerken onder of bovenop een radiator.

Bespaar € 75: radiatorventilator

Kosten: paar honderd euro

Meer tips

Bekijk het hier!

Besparen op Elektriciteit

Bekijk het hier!

Wilt u meer tips over besparen?

Stuur ons een bericht via info@energieoudewater.nl